Logo, markanızın ürün ve hizmetlerini müşteri kitlesine gösteren markanızın sembolüne verilen isimdir. Bu nedenle de logo, markaya ait özellikler barındırmalı ve marka imajını yansıtmalıdır. Logo tasarımı sürecinde şekil, renk ve yazı karakterleri kullanılır. Şekil, renk ve yazılar markanın kurumsal yapısını yansıtır. Logonun özgün , markayı rakiplerinden ayırma işlevini görmesi önemlidir.
Logo tescili şart olmamakla birlikte, markayla bütünleşmiş olması halinde tescil edilerek korunmasında fayda vardır. Markanın görseli olarak logo, Türk Patent ve Marka Kurumu’da, ilgili olunan doğru konularda başvuru yapılarak tescil işlemleri başlatılabilir. Bu işlemlerin başlatılması ve olumlu olarak sonuçlandırılmasında , işine vakıf bir vekil kuruluş ile işlemlerin yapılması, sürecin takibi ve gerekli yerlerde doğru müdahale edebilecek tecrübe ve birikime sahip olunması, süreli olan işlemlere sahip olan bu süreç boyunca gerekli ödemelerin ve müdahalelerin yapılarak işlemlerin sonuçlandırılabilmesi önemlidir.
Logo tescil süreci marka tescil süreciyle benzer şekilde bir süreçten geçer. Logonun tescil süreci şu şekildedir ;
- Logonun oluşturulması,
- Logoya karar verilmesi sonrasında marka örneği olarak olması gereken standartlara getirerek marka başvurusunda bulunulması,
- Türk Patent uzmanları tarafından yapılan şekli ön inceleme süreci. Bu süreçte logonun taşıması gereken kriterlere sahip olup olmadığı, özgünlüğü ve SMK 6769 sayılı kanunda belirtilen maddelere aykırı bir durumun olup olmadığı incelenir.
- Bir önceki süreçte olumsuz kanaata varılır ise başvuru reddedilir.
- Ret kararının gelmesi halinde karara itiraz edilebilir.
- Başvurunun uygun bulunması halinde, marka örneği olarak logo ilana çıkartılır ve bu süreçte üçüncü kişilerin görüş ve itirazları olur ise değerlendirilmek üzere 2 aylık ilan süresi beklenir.
- 2 aylık ilan süresi içinde itiraz gelmez ise başvuru olumlu sonuçlanır ve tescil kararı çıkar.
- Tescil kararının çıkması sonrasında marka tescil ücreti süresi içinde yatırılmalıdır. Bu ücretin yatırılmaması halinde başvuru işlemden kalkar.
- Marka tescil harcının yatırılması sonrasında kuruma bir form ile birlikte sunulur.
- Marka tescil ücretinin uygun şekilde yatırılıp kuruma iletilmesi sonrasında logo için istenilen hakları sağlayan bir marka tescil belgesi düzenlenir.
Logo Tescili İçin Hangi Belgeler Gereklidir?
Logo tescili için geçerli belgeler sunulmadan bu işlemi yapamazsınız. Logonuzun tescil sürecinin başarılı olması için gerekli evrakları eksiksiz sunmanız gerekiyor. Bu belgeler tarafınızca Türk Patent ve Marka Kurumuna teslim edilmelidir. Evraklar tam olmadan logo tescil başvurusu olumlu sonuçlanmaz. Bu süreçte uzman marka danışmanları işletme sahiplerini yönlendirir.
Şahıs logo tescil başvurusu için gerekli evraklar şöyledir;
- Logo başvurusu yapacak kişinin kimlik fotokopisi
- Geliştirilen logonun örneği
- İmzalı vekaletname belgesi sunulmalıdır.
Firmalar yapılan logo tescil başvurusu için gerekli evraklar şöyledir;
- Firmaya ait vergi levhası örneği
- Firma için geliştirilen logonun örneği
- İmzalı ve kaşeli şekilde vekaletname
Tüm bu belgeler sunulduktan sonra logo tescili yapılabilir.
Logo Tescil Belgesi Ne İşe Yarar?
Yaptığınız başvuru sonrası alınan logo tecil belgesi logo veya amblem üzerinde markanızın mülkiyeti ve haklarını resmi olarak gösteren marka tescil belgesi olarak nitelendirilir. Bu belgeye sahip olarak markanıza ait logonun başka kişi ve kurumlar tarafından kullanılmasına engel olunabilmektedir.
Bu sayede markanızın fikri ve sınai haklarından ortaya çıkan maddi ve maddi olmayan tüm zarar riski ortadan kalkar. Bunun yanında marka tescil belgenizin olması, işletmenizin imajını da olumlu yönde etkiler ve prestij sağlar. Logo tesciline yatırım yapan işletmeler rekabet ortamında ve sektöründe daha güçlü savaşabilir.
Logo tescili nedir sorusu kullanım haklarını ortaya koymaktadır. Logo kullanım haklarını elde ederek logonuzu başkalarının kullanım riskine karşı gerekli yasal dayanağı elde etmiş olursunuz. Logonuzun kullanıldığını saptadığınızda hemen gerekli yasal süreci başlatabilirsiniz. Logonuzu tescil ettirmezseniz başka firmalar olumsuz imaj çizerek markanıza da zarar verebilir. Logo tescili ile bu durumun da önüne geçilebilir.