Patent Tescili Nedir? Nasıl Yapılır ve Süreçleri Nelerdir?
Patent; bir buluş sahibine buluşu için devlet tarafından verilen kullanma, satma, üretme ve başkalarının bu buluşu kullanmasına engel olma hakkıdır. Kısacası buluş, sahibine belirli bir süre için verilen tekel hakkıdır.
Patent, bazen doğrudan doğruya bir ürüne, bazen de bir usule ilişkin verilebilmekte, ürün patenti, usul patenti ayrımı yapılabilmektedir. Tekniğin herhangi bir alanında patent istenmesi mümkündür. Keşifler, bilimsel teoriler, matematik metodları; zihni, ticari ve oyun faaliyetlerine ilişkin planlar, usuller ve kurallar; edebiyat ve sanat eserleri, bilim eserleri , estetik niteliği olan ürünler, bilgisayar yazılımlarına ait kaynak ve nesne kodları; bilginin derlenmesi, düzenlenmesi, sunulması ve iletilmesi ile ilgili, teknik yönü olmayan usuller; insan veya hayvan vücuduna uygulanacak teşhis, cerrahi ve tedavi usulleri patent kapsamı dışında tutulurlar. (SMK 82/2.md)
Buluş ise; tarım dahil sanayideki teknik bir problemin, teknik bir çözümüdür. Buluşa bir ürün gibi bir usul de konu olabilir.