ULUSLARARASI TESCİL
Uluslararası Tescil Nedir? Nasıl Yapılır ve Süreçleri Nelerdir?
Yurtdışı Tesciller Dünya ekonomisi , mali ve ticari olarak temelde, Uluslararası Para Fonu , Dünya Bankası ve Dünya Ticaret Örgütü tarafından şekillendirilmekte, diğer ticari kuruluşlar da buna destek olmaya çalışmaktadırlar.
Buna göre dünya ticaret sistemi, Dünya Ticaret Örgütü’nün öngördüğü esaslara göre şekillenmektedir.
Serbest piyasa ekonomilerinin dünya çapında yaygınlaşmasının birer aracı olan bu uluslararası sistemin iyi bir biçimde işleyebilmesi için, ticaretin serbestleşmesi ve teşebbüsler arası rekabetin korunmasında daha ileri uygulamaların kabul edilmesi gerekmektedir.
Fikri ve sınai haklar konusu, dünya ekonomi ve ticari düzenine de temel oluşturmaktadır.
Bu doğrultuda Uluslararası Fikri ve Sınai Haklarını düzenleyen , piyasa şartlarının istenilen standartlarda girişimcilere açık olabilmesi için düzenlemeleri sağlayan, serbest girişimciyi koruyan Uluslar arası düzenlemeler ve anlaşmalar yapılmıştır. Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO World Intellectual Property Organisation) ‘nın başı çektiği düzenlemelerle uluslar arası tescillerde belli standartlar getirilmiş ve sanayicilerin haklarını koruyabilmeleri için gerekli anlaşmalar yapılarak , uygun şartlar sağlanmaya çalışılmaktadır. Bu düzenlemeler, yeni katılan ülkeler ve yeni kanunlarla sürekli gelişmektedir.
Türkiye de tescili yapılmış bir marka ancak Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde korunur.Sınırları aşan piyasa düzeni içinde, marka korumasının yalnızca ülkelerin sınırları içinde kalması yetersiz kalmıştır.Bu sebeple 1989 yılında uluslararası Madrid Protokolü kabul edilmiş ve 1 Nisan 1996 da uygulamaya başlamıştır. uluslararası marka tescili işlemleri, Dünya Fikri Haklar Örgütü (WIPO) bünyesinde oluşturulan uluslararası Büro tarafından yürütülmektedir. Marka, ulusal ofis tarafından tescil edildikten veya tescil için başvuru yapıldıktan sonra, marka sahibi koruma istediği Anlaşmaya taraf 75 ülkede, bir dil, bir formla ve bir ücret ödenerek başvuru yapabilmektedir.
Buna göre uluslararası tescil yaptırmak isteyenler kendi ülkesinde marka tescili yaptırdıktan sonra veya sadece marka tescil başvurusunda bulunduktan sonra bu başvuruya dayalı olarak uluslararası tescil başvurusunda bulunabilirler. Protokole göre uluslararası tescil iptal edilse bile, bu tesciller ülkeler bazında ilk başvuru tarihi esas alınarak ulusal tescile çevrilebilecektir.
İhracat yapan firmaların markalarını Türkiye de tescil yaptırdıktan sonra ihracat yaptıkları ülkeler de mutlaka tescil yaptırmaları gerekmektedir. Aksi takdirde kendi markalarının yada benzerinin ihracat yaptıkları ülkede tescilli olması durumunda mallarına el konulması yada para cezaları gibi hukuki neticelere muhatap olunabilmektedir.
TOPLULUK MARKASI: ( Avrupa Birliği Marka Tescili )
Avrupa Birliği ülkelerinin tamamında geçerli olan tescil işlemidir. Avrupa Birliği ülkelerinin tamamı için gerekli olan, Topluluk Markası tescili 1.4.1996 tarihinden itibaren başlamıştır.
Başvurular, İspanya’nın Alicante şehrinde kurulan İç Pazarda Uyum Sağlama Ofisi’ne (OHM) yada bütün Topluluk Marka Ofisleri’ne yapılabilmektedir. Tescil ile ilgili değerlendirme OHM’de yapılmaktadır.Türkiye, Paris Sözleşmesi ve Dünya Ticaret Örgütü Kuruluş Anlaşması üyesi olduğu için, Türk vatandaşları da bu olanaktan yararlanabilmektedir.
Topluluk tescilinin dezavantajı başvurusunun bir ülkede kabul görmemesi yada bir itirazın bir ülkede red olması durumunda diğer ülkelerde de red olmasıdır. Tescil işleminin bazı ülkelerde red olması durumunda, markanın kullanım koşullarına ve ilgili ülkelere göre yeni bir değerlendirme yapılarak, karar verilmelidir.Tescilin red olmadığı ülkelerde ulusal başvuru yapılabilir yada uluslararası tescil işlemi yapılarak red sebebi olan ülkeler hariç tutulabilir. Topluluk Tescili yapılması için ulusal başvuru yapma şartı bulunmamaktadır.Topluluk tescilinin süresi 10 yıldır.10. yıldan sonra yenileme işlemi yapılması gerekmektedir.
Üye Ülkeler; Avrupa Birliğine üye olan 25 ülkede geçerlidir. Avusturya
Belçika, İngiltere, Danimarka, Almanya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Portekiz, İspanya, İsveç, Kıbrıs (güney), Çek Cumhuriyeti, Estonya , Macaristan, Letonya, Litvanya, Malta, Polonya, Slovak Cumhuriyeti ve Slovenya
MADRİT PROTOKOLÜ ÇERÇEVESİNDE YURTDIŞI MARKA TESCİLİ
MADRİD PROTOKOLÜNE GÖRE ULUSLARARASI MARKA TESCİLİ
1 Aralık 1995’te yürürlüğe giren Madrid Anlaşmasına ilişkin Protokol ülkemizde 1 Ocak 1999 tarihi itibariyle uygulanmaya başlanmıştır. Bu Protokol ile Türk firmalarının markalarına Uluslararası Tescil almaları mümkün olacaktır. 74 üye ülke vardır.
Türkiye’de alınan bir Patent veya Faydalı Model Belgesi ile sağlanan koruma, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde geçerlidir. Söz konusu buluşun diğer ülkelerde de korunması için, koruma istenen ülkelerde de Patent veya Faydalı Model Belgesi alınması için başvuru yapılması gerekmektedir.
Faydalı Model koruması olmayan ülkelerde Türkiye’deki faydalı model başvurusuna dayalı olarak patent başvurusu yapılabilir.
Türkiye’de yapılan başvurunun, başvuru tarihinden itibaren ONİKİ AY içerisinde Paris Sözleşmesi’ne üye diğer ülkelere de başvuru yapılması ve bu başvuru sırasında RÜÇHAN HAKKI talep edilmesi halinde, Türkiye’deki başvuru tarihi ile diğer ülkelere yapılan başvuru tarihi arasında üçüncü kişilerin aynı buluş için yapacakları başvurular ve alacakları patentler hükümsüz sayılır.
Uluslararası Patent Başvuruları ,Patent İşbirliği Antlaşması kapsamında yapılmaktadır.(PCT)
PCT Kapsamında yapılan uluslararası patent başvurularının organizasyonu (WIPO) Dünya Fikri Haklar Örgütü tarafından yürütülmektedir. PCT’nin amacı aynı buluşun korunması için dünya ölçüsünde yapılan patent başvurularının ve bu buluşların incelenmesinin ortaya çıkarmış oldukları zorlukları gidermektedir.Yani tek bir uluslararası patent başvuru ile,PCT anlaşmasına taraf 123 ülkede aynı anda patent başvurusu yapılması ve patent verilmesi aşamasına getirilmesini sağlayan bir başvuru sistemidir..
Aynı buluş için her birlik devletinde ,başka bir resmi dilde ,başka şekil şartlarına bağlı patent başvurusunda bulunmanın ve yine koruma konusunda öngörülen farklı maddi koşulların aranmasının doğuracağı sakıncaların giderilmesi sağlamaktadır.Genellikle 30 aylık bir süreci kapsamaktadır.
PATENT İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI (PCT)
Birden fazla ülkede buluşlarını koruma altına almak isteyen, buluş sahipleri Türkiye’nin 01 Ocak 1996 tarihinde taraf olduğu Patent İşbirliği Anlaşması (PCT-Patent Cooperation Treaty) kapsamında Ağustos-2002 tarihi itibariyle 115 ülkenin tamamında veya seçecekleri ülkelerde patentleri koruma altına alabilirler.
Başvurunun ardından uluslararası araştırma aşaması başlamaktadır. Uluslararası araştırma raporu başvuru sahibinin, başvurusunu geri çekip çekmemesi hususunda karar vermesini sağlamak üzere başvuru sahibine gönderilir. Eğer başvuru geri çekilmez ise, başvuru Uluslararası Araştırma Rapor ile birlikte WIPO tarafından yayımlanır ve koruma istenilen ülkelerin patent ofislerine gönderilir.
PCT sistemi, birden fazla ülkeye yapılacak patent başvurularının dosyalama işlemlerini kolaylaştırmak ve YENİLİK ARAŞTIRMALARI’nın (istenirse de ön inceleme raporunun) tek merkezden yapılarak tescil kararının ilgili ülke tarafından verilmesini sağlamaktadır.
iş birliği Antlaşması’nın patent başvurusu yapacak kişiler açısından yararı her bir ülkeye tek tek yapılacak başvurulardaki, başvuru yapma, vekil atama, çeviri yapma ve ücret ödeme gibi konulardaki sürelerin sekiz ile on sekiz ay uzatabilmesidir.
iş birliği Antlaşması ile ulusal patent ofislerinin yükü azaltılmaktadır. Uluslararası başvurular uluslararası araştırma raporu ile birlikte yayınlandığı için,ilgilenen kişilerin bilgilendirilmesini sağlanmakta ve bu başvuruların konusu buluşların patent verilebilirlik kriterleri açısından değerlendirilmesi,üçüncü kişiler tarafından da sağlıklı bir şekilde yapılabilmektedir.
PCT işlemleri uluslararası ve ulusal olmak üzere iki safhadan oluşmaktadır.
Uluslararası Safhada; Uluslararası başvurunun dosyalanması, uluslararası araştırma raporunun hazırlanması ve uluslararası yayını içeren 1.kısım ve isteğe bağlı ön inceleme raporunun hazırlanması işlemini kapsayan 2.kısımdan oluşmaktadır.
Başvuru sahibi başvurusunun uluslararası safhanın 2.kısmını içeren ön incelemeye tabi tutulmasını talep edip etmeme hakkına sahiptir. Bu talep araştırma raporunun yayınlanmasıyla rüçhan tarihinden itibaren 19.ayın sona ermesinden önce yapılmalıdır.
Uluslararası ön-inceleme otoritesi tarafından yapılan ön incelemenin amacı; buluşun yeni olup olmadığı,ve sanayiye uygulanıp uygulanmadığının belirlenmesidir.Bu rapor başvuru sahibine ve başvuru sahibinin seçtiği ülke ofislerine iletilir.
PCT başvurusu için gerekli evraklar uluslararası başvurunun dosyalandığı kabul ofisine verilir. Kabul ofisi dosyalama tarihini verir, başvuruyu şekli şartlara uygunluk açısından inceler ve başvurunun bir nüshasını WIPO bünyesinde PCT işlemlerini yürütmekle görevli Uluslararası Araştırma Otoritesine (Türkiye için Avrupa Patent Ofisidir) gönderir. Uluslararası Araştırma otoritesi tarafından araştırma raporu düzenlenerek, buluşa patent verilmesiine engel olabilecek nitelikte olan bütün dokümanlar belirlenebilir. Raporun başvuru sahibine gönderilmesiyle başvuru sahibi PCT 2.kısımda belirtilen şekilde uluslararası ön- inceleme için talepte bulunup bulunmamaya karar verir. Rüçhan tarihinden itibaren 18 ayın bitiminden sonra Uluslararası Büro,başvuruyu ve araştırma raporunu yayınlar.
Uluslararası safhayı ulusal safha izlemektedir. Başvuru sahibi,PCT başvurusunu seçtiği her ülkede bir vekil tayin ederek o ülkenin mevzuatına uygun bir şekilde ve PCT sürelerine uyarak bu ülkelerde patent başvurusunda bulunur.Bundan sonraki işlemler tamamen ulusal mevzuata gore yürütülür.
PCT nin 1.kısmındaki uluslararası safha için Kabul ofisine tek bir ücret ödenir.Bu ücrete;iletme ücreti,uluslararası araştırma ücreti ve uluslararası ücret(temel ücret +ülke tayin ücreti)dahildir.Beşten fazla ülke işaretlenmesi durumunda yalnızca ilk beş ülke için ülke tayin ücreti alınır.
PCT Sistemi , yabancı patent başvurularının dosyalanmasında avantaj sağlamakla kalmayıp, masrafları da önemli ölçüde azaltmakta ve özellikle gelişmekte olan ülkelerin sanayicilerinin teknik bilgiye daha kolay ulaşmasını sağlamaktadır.
PCT ( Patent İşbirliği Antlaşması ) Üyesi Ülkeler
AVRUPA BİRLİĞİ PATENT BAŞVURUSU Avrupa Patent Anlaşması, tek bir başvuru ile Avrupa Patent Anlaşmasına üye tüm ülkelerde aynı anda tescil alınmasını sağlamaktadır.
Avrupa Patent Sözleşmesi (European Patent Convention-EPC) Nedir?
Avrupa patentlerinin tescil edilmesine ilişkin Avrupa Patent Sözleşmesi (European Patent Convention-EPC), 5 Ekim 1973’de imzalanmış ve 7 Ekim 1977’de yürürlüğe girmiştir. Türkiye EPC’ye 1 Kasım 2000 tarihinde taraf olmuştur. Bu Sözleşme uyarınca kurulan Avrupa Patent Organizasyonu, yasama organı olan İdari Konsey ve yürütme organı olan Avrupa Patent Ofisi’nden (European Patent Office-EPO) oluşmaktadır.
EPC nin amacı, buluşların korunması konusunda Avrupa ülkeleri arasında işbirliğinin arttırılması, üye ülkelerin hepsinde geçerli bir patent verilmesi sistemi nin kurulması ve Avrupa ülkeleri arasında ortak bir Patenthukukunun oluşturulmasıdır. Tek bir başvuru ile Sözleşmeye üye ülkelerde geçerli bir patent koruması sağlanması amaçlanmaktadır. Böylece, daha kısa sürede ve daha düşük maliyetle bir patent koruması elde etmek mümkündür.
Avrupa Patenti Nedir?
Avrupa patenti, bir buluşun EPC’ye üye ülkelerde tek bir başvuru ve tescil prosedürü ile korunmasınısağlayan bir patenttir. Koruma süresi, başvuru tarihinden itibaren 20 yıldır.
Avrupa patenti başvurusu ile ilgili tüm işlemler (şekli inceleme, araştırma, yayın, inceleme, tescil kararı ve itiraz) Avrupa Patent Ofisi (EPO) tarafından yürütülmektedir.
Başvurunun işlemleri EPO’da devam ederken, herhangi bir üye ülkede geçici koruma elde edebilmek için, başvuruya ait istemlerin o üye ülkenin resmi dilindeki çevirisinin üye ülkenin ulusal ofisine verilmesi gerekir. Bu tür bir geçici korumayı Türkiye’de elde etmek için sunulması gereken EP/100 formuna buradan ulaşabilirsiniz.
Başvuruya patent verilmesi kararının ilanından itibaren Avrupa patentinin bir üye ülkede geçerli olabilmesi için, patent fasikülünün o üye ülkenin resmi dilindeki çevirisinin üye ülkenin belirlediği süre içinde, üye ülkenin ilgili resmi kurumuna verilmesi gerekir. Bir Avrupa patentinin Türkiye’de geçerli olabilmesi için sunulması gereken EP/200 formuna buradan ulaşabilirsiniz.
Tescil edilen bir Avrupa patentine, tescil kararının Avrupa Patent Bülteninde ilan edilmesinden itibaren dokuz aylık süre içinde itiraz edilebilir.
EPC nin 86 ncı maddesi uyarınca, üçüncü yıldan itibaren Avrupa patent başvurusunun geçerli olduğu yıllara ait yıllık ücretlerin başvuru sahibi tarafından doğrudan EPO ya ödenmesi gerekmektedir. Bu ödeme, Avrupa patentinin verildiğinin ilan edildiği yıl için son kez yapılmaktadır. Bundan sonraki ödemeler, EPC nin 141 inci maddesi uyarınca Avrupa patentinin geçerli olduğu ülkelerin ulusal ofislerine yapılması gerekmektedir.
Bir Avrupa patentinin 8 ülke için 10 yıl süreyle maliyeti ortalama 29.800 EUR dur.
1 Temmuz 2005 İtibariyle Toplam 31 Üye Ülke
Türkiye Cumhuriyeti, Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti,Danimarka Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Kıbrıs Rum Kesimi, Latviya, Lihtenştayn, Litvanya Lüksemburg, Macaristan, Monako, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Yunanistan
Üye Olmadıkları Halde Koruma Talep Edilebilecek Ülkeler
Arnavutluk, Bosna Hersek, Hırvatistan, Makedonya, Eski Yugoslav Cumhuriyeti, Sırbistan – Karadağ
YURTDIŞINDA ENDÜSTRİYEL TASARIM TESCİLİ
AVRUPA TOPLULUK TASARIM TESCİLİ
5.1.2002 tarihinde yayınlanan Avrupa Topluluğu Konsey Tüzüğü (EC 6/2002) uyarınca, 1 Nisan 2003 tarihinden itibaren Avrupa Birliği üyesi 25* ülkeyi kapsayacak üniter ve otonom bir tasarım koruma sistemi sağlanmaktadır.
Tüzük ile temin edilen korumanın en önemli özelliği tescilli ve tescilsiz tasarımlara sağladığı çifte koruma sistemidir. Tescilli tasarımlar dosyalama tarihi ve ona bağlı resmi yayın ile sağlanan haklara sahip olurken, tescilsiz tasarımlar, tasarımın açıklanmasından itibaren üç yıllık bir süre için orijinal tasarımın kopyalarının kullanımıma engel olabilmektedir.
Topluluk tasarım tescilleri için yetkili merci İspanya’nın Alicante şehrinde bulunan ve şimdiye kadar Topluluk Marka Tescillerini üstlenen OHİM (Office for the Harmonization in the Internal Market) dir.
Başvuru ve İşlemler: Topluluk tasarım başvurusu Avrupa Birliği, Dünya Ticaret Örgütü, Paris Birliği üyesi ülke vatandaşları veya bu ülkelerden birinde ticari faaliyeti veya ikameti olan kişilerce (özel ve tüzel) dosyalanabilmektedir.
Başvuru için Gerekenler: Başvurular, Topluluk Ofisi tarafından oluşturulacak başvuru formu ile ve alışılagelmiş bilgi (başvuru sahibinin bilgisi, tasarım örneği, tasarımın uygulanacağı ürünler) ile yapılmaktadır. Aynı ürün sınıfına (Locarno Sınıflandırması **) dahil olmak koşuluyla, çoklu tasarımlar tek başvuruda toplanabilir. Ancak, bir çok ülkenin Kanununda da olduğu gibi, “süslemeler” çoklu tasarım konusu olamamaktadır.
Başvuru dili: İngilizce, Fransızca veya Almanca’dan herhangi biri olacaktır ve ikinci bir dil belirtecektir.
İnceleme: Dosyalanan başvurular yalnızca dosyalama gereklerine uygunluk açısından şekli incelemeye tabi olmaktadır, yenilik ve ayırt edici özellik açısından incelenmemektedir. Dosyalama tarihi ise, bu incelemeden sonra kesinlik kazanacaktır.
Tescil ve Yayın: Şekli incelemeyi müteakiben tasarım tescil edilmekte ve Topluluk Tasarım Bülteninde yayınlanmaktadır. Yayın, başvuranın isteği üzerine dosyalama (veya varsa rüçhan) tarihinden sonraki 30. aya kadar ertelenebilmektedir.
Koruma Kriterleri: Topluluk tasarımının uyması gereken kriterler “Yenilik ve Ayırt Edici” özelliğe sahip olmasıdır.
Koruma Süresi: Tescilsiz tasarımlar için koruma süresi, yenilik ve ayırt edici kriterlere sahip olması koşuluyla, tasarımın Topluluk içinde kamuya sunulduğu tarihten itibaren üç yıldır. Tescilsiz tasarımlar için 6 Mart 2002 tarihinden itibaren koruma mevcuttur.
Tescilli tasarımlar ise 5 yıllık süreler için tescil edilebilir ve toplam 25 yıla kadar 5 kez yenilenebilmektedir.
Devir ve Lisans: Topluluk Tasarımı devir ve lisans konusu olabilmektedir. Lisans, topluluğun tamamı için geçerli olabildiği gibi, bazı ülkeler için de olabilmektedir.
Topluluk Tasarımının Savunulması: Tescilli Topluluk tasarımı için hükümsüzlük talebi OHIM nezdinde yapılmaktadır.
Tescilsiz Topluluk Tasarımı için her üye ülke tarafından belirlenecek Topluluk Tasarım Mahkemelerinde dava açılabilmektedir.
Topluluk Tasarımı (CD) ile Topluluk Markası (CTM) arasındaki farklılıklar: Topluluk Markasının aksine, Topluluk tasarımında ayrıntılı inceleme, itiraz prosedürü, 3. şahısları tarafından itiraz veya görüş bildirimi, kıdem talebi, ulusal tasarım tesciline dönüş ve kullanım zorunluluğu yoktur.
Türkiye’nin Durumu: Türk başvuruları, Paris Birliği ve Dünya Ticaret Örgütü üyesi olması sıfatıyla Topluluk Tasarımı dosyalanabilmektedir. Başvurular, Topluluk Markasında olduğu gibi, Topluluk üyesi ülkelerden birinde kayıtlı bir marka vekili aracılığıyla yapabilmektedir.
Süre: Türk başvuruları, Paris Birliği ve Dünya Ticaret Örgütü üyesi olması sıfatıyla Topluluk Tasarımı dosyalanabilmektedir. Başvurular, Topluluk Markasında olduğu gibi, Topluluk üyesi ülkelerden birinde kayıtlı bir marka vekili aracılığıyla yapabilmektedir.
Topluluk Tasarım Tescil başvurusu yapılmasından sonra tescil belgesinin alınmasına ve tescilin kesinlik kazanmasına kadar geçen süre yaklaşık 7 aydır.
Ülkeler: Avusturya, Belçika, İngiltere, Danimarka, Almanya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Portekiz, İspanya, İsveç, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Malta, Polonya, Slovak Cumhuriyeti ve Slovenya. (2007 yılı itibariyle ise Romanya ve Bulgaristan)
Locarno Sınıflandırması: 8 Ekim 1968 tarihinde Locarno’da imzalanan Anlaşma, Endüstriyel Tasarımları da içeren alfabetik mal listesi ve bunların ait olduğu sınıf ve alt sınıflardan oluşmaktadır.
AVRUPA BİRLİĞİ TASARIM BAŞVURUSU: 12/12/2001 tarihinde Avrupa Konseyi tarafından kabul edilen Topluluk Tasarım Tescili 01/4/2003 tarihi itibariyle uygulanmaya başlanmıştır. Buna göre tek bir başvuru ile AB’ne üye 25 ülkede tasarım tescili almak mümkün olmaktadır. İşlemler, İspanya’nın Alicante şehrinde bulunan OHIM tarafından yürütülmektedir.
Tek başvuru ile koruma maliyet ve zaman yönünden avantaj sağlamıştır.Ayrıca hukuksal korumadaki tecavüz ve hükümsüzlük konularını da tek yerden hükme bağlama kolaylığını beraberinde getirmiştir.
Tescilli Tasarım haklarında koruma 5 yıl dır ve 4 kez yenilenme hakkı vardır. Toplam 25 yıl dır. Yenileme işlemi de tek bir başvuru ile yapılmaktadır.
ULUSLARARASI TASARIM TESCİLİ: Tasarımların uluslararası boyutta tesciline imkan veren Lahey Anlaşması Cenevre Metnine göre;01/01/2005 tarihinden itibaren Türkiye de de uygulamaya geçmiştir. Bu anlaşmaya Türkiye dahil 40 ülke üyedir. Diğer uluslararası yada bölgesel başvurularda da olduğu gibi tek bir başvuru ile seçilen ülkelerde endüstriyel tasarım tescili ile koruma sağlamak mümkün olabilmektedir. Böylece her ülkeden vekil bulunması, evrak hazırlanması,ülkenin para birimine göre para ödenmesi ve tercümelerin yapılması gibi işlemlerin yapılmaması gibi büyük avantajlar sağlamaktadır. Lahey Anlaşmasına göre yapılacak uluslararası işlemlerdeki yetkili kuruluş WIPO’dur.Uluslararası başvuruda da Ulusal Başvuruda olduğu gibi yayın erteleme ve Rüçhan Hakkı talepleri yapılabileceği gibi, birden fazla tasarım ile çoklu başvuruda yapılabilir.