Marka başvurunuza gelen itirazın olması halinde ne yapılması gerekir ? bu sorunun cevabı için bu sayfada verilen açıklamaları dikkatle okumanızı öneriyoruz.

Marka başvurusu yaptığınızda Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından başvurunuz incelenecektir. Yapmış olduğunuz başvuruda şekil ve usul yönünden bir eksiklik ve marka kriterlerine aykırı bir durumun görülmediği takdirde bir sonraki aşamaya geçilir. Bir sonraki aşamada marka başvurunuz, marka bülteninde ilana çıkar.  Marka bülteninde ilan süresi 2 aydır ve bu 2 ay süresince, önceki marka sahipleri tarafından itiraz gelebilir.

İçeriğimizin devamında yapılan bir başvuruya karşı gelen itiraz olması halinde neler yapılabileceğine dair bilgilere değineceğiz.

Marka Başvurusuna İtiraz Gelmesi

Marka başvurularına karşı itiraz gelmesi halinde yaşanabilecek süreçler hakkında detaylı bilgiler aşağıda verilmiştir.

İtiraz Süresi Ne Kadardır?

Marka başvurusu yaptığınızda, markanızın tescilinde sakınca gören tarafların itiraz etmeleri mümkündür. Bu başvurunun tescilini istemeyen taraflar, marka başvurusunun bültene çıkması ve 2 aylık ilan süresi içinde itiraz edebilir, TÜRKPATENT Kurumu’nun, yapmış olduğunuz başvurunun reddini talep etme hakları mevcuttur.  Bu itirazın olabilmesi için, önceki marka sahibinin, başvurunuz ilanda iken başvurunuzu görmesi ve süresi içinde itiraz etmesi gerekmektedir.

Bültende İlan Edilmiş Olan Markaya Yapılan İtiraz Sebepleri Nelerdir?

Benzer görülen ya da tescil edilmesi istenmediğinden itiraz edilen marka başvurusuna yapılan itiraz dilekçesi içerisinde itiraz sahipleri marka başvurularının tescil edilmemesinin nedenini ispatlamak için mutlaka sebeplerini açık bir şekilde ortaya koymalıdır. Nispi ve mutlak ret sebepleri 6769 sayılı Sinai Mülkiye Kanunun 5. ve 6. maddelerinde belirtmiştir.

Yapılan marka başvurularına Türk Patent Kurumu reddetmeyip ilana çıkartsa bile, üçüncü kişiler,  itiraz sürecinde ret sebeplerini öne sürerek red talebinde bulunabilirler.

Marka Başvurusuna İtiraz İçin Gerekli Belgeler ve İtiraz Süreci

Bültende ilan edilen markalara yapılan itirazlar, markalarını takip eden, yani benzer markaların başvurusunun yapılması  halinde bundan haberdar edilmeyi istemiş olan, MARKA İZLEME hizmetinden faydalanan firmalar tarafından yapılabilmektedir. Bu bağlamda,  marka tescil işleminin sonuçlanmasından sonra da markanın takibinin yapılması, benzer markalardan haberdar olmak, markadan kaynaklı hakların sürekliliği için önem arz etmektedir.

İtiraz edecek olan marka sahibi, itiraz gerekçesini ilgili kanunun ilgili maddelerine değinip,  yargıtay kararlarından örneklerle ve TÜRKPATENT Kurumunun daha önce verdiği kararlardan emsalleri örnek göstererek, benzer süreçlerde sonuçlanmış olan mahkeme kararlarına da değinerek, ikna edici bir itiraz dosyası oluşturulmasını sağlamalıdır.  Bu dosyanın oluşturulması,  marka konusunda uzman olan yetkili vekil kuruluşlar aracılığıyla yapılması halinde olumlu sonuçlandırılması ihtimali yüksek olacaktır.

Türk Patent, bültende ilan edilen marka başvurularına, süresi içinde yapılmış olan itirazları değerlendirmek zorundadır.  İtiraz dosyasının içeriğine bağlı olarak, yapılmış olan itirazı kabul edebilir, reddedebilir ya da kısmen kabul edebilir.  Verilmiş olan kararı marka başvurunun sahibi ve itiraz edene bildirir. Bu bildirim sonrasında 2 aylık ek süreleri daha vardır bu iki tarafın. Bu süreleri içinde, verilmiş olan karara itiraz etme ve değerlendirmenin lehleri yönünde sonuçlanacak şekilde tekrar değerlendirilmesini talep etmek hakları mevcuttur.  Bu talebi içeren KARARA İTİRAZ dosyasının da yine konusunda uzman olan, yetkili vekiller aracılığyla yapılması elzemdir.

Karara itiraz ve Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu (YİDK) ile Mahkeme Nezdinde İptal Davası

Yapılan itirazın değerlendirilmesi sonrasında TÜRKPATENT Kurumunun verdiği karara tarafların ek 2 aylık sürede tekrar itiraz etme haklarının olduğunu ifade etmiştik.   KARARA İTİRAZ olarak ifade edilen bu eylemin de yapılması halinde Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu’nun değerlendirmesi ve sonrasında vereceği karar, kurum nezdinde nihai karar olacaktır.

TürkPatent kurumunun verdiği son kararlara karşı taraflar tekrar iki ay içinde mahkeme düzeyinde iptal davası açabilirler. Açılan bu davalarda ihtisas mahkemesi Ankara Fikri ve Sinai Haklar Mahkemesi olarak belirlenmiştir.