Patent ne demek kısaca açıklamak gerekirse bir buluşun tüm ticari ve yasal haklarını koruma hakkını elde etmeyi sağlayan resmi belgedir. Patent başvuruları Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılır ve ilgili belge bu kurum tarafından verilir. Bu belge bir buluşun üretimi, satışı ve kopyasını bulan kişiye veya şirkete verir.

Patent nedir açıkladıktan sonra patent türlerine de bakmak gerekir.

  • İncelemeli Patent: Öncelikle mevcut buluşun özgün olduğu yönünde detaylı bir inceleme yapılır. Daha sonra 20 yıl geçerli olacak şekilde buluş özgün bulunduğunda verilir.
  • İncelemesiz Patent: Bir buluşun özgün olma durumu araştırılamıyorsa bu patent türü verilir. Bu belge 7 yıl geçerlidir ve daha sonra başvuru üzerinden incelemeli patente çevrilebilir.
  • Faydalı Model: Bu belge endüstriyel faaliyetler için uygulanabilen buluşların haklarını koruma amacıyla verilir.
  • Ürün Patenti: Bu incelemede ürün ya da fikir ile ilgili kavramlar çok yönlü inceleme altına alınır. Buluşlar ayırt etme ve yenilikçi gibi kavramlar üzerinden test edilir.
  • Usul Patenti: Bu patent bir ürün yerine bir buluşun nasıl ortaya çıktığını inceler. Yani bir buluşun hangi teknik ile ortaya çıktığını gösterir. Ürün patenti ile birlikte usul patenti almak da doğru bir yaklaşım olacaktır.

Patent Nasıl Alınır?

Marka patenti almak için öncelikle buluşun sahibinin ya da işletmenin başvuru yapması gerekmektedir. Başvuru işlemlerinden sonra Türk Patent ve Marka Kurumu mevcut buluş hakkında detaylı araştırmalar yapar. Bu süreçteki araştırma buluş türü ve niteliklerine göre şekillenir. Onay aşamasına geçildiğinde buluşun bulunduğu alana özel uzmanlar sürece dahil olmaktadır.

Patent nasıl alınır kısaca anlattık ancak patenti almak isteyen buluş için daha önce başvuru yapılmaması ve patent alınmaması gerekir. Bunun yanında ilgili buluş aynı sektörde hizmet veren diğer işletmeler tarafından basitçe üretilememelidir. Bu süreçlerin tamamına göre başvuru değerlendirmesi yapılır ve onay verildiğinde patent belgesi alınır. Patent tescili sonrasında buluşun kullanım hakları sadece sahibi olan kişi veya kuruma ait olur.

Patent Başvurusu Nasıl Yapılır?

Marka patent tescili yapmanız için öncelikle başvuru sürecini başlatmanız gerekir. Başvuru süreci için istenen evrakların tamamını eksiksiz toplamalısınız. İlgili dosyalar toplandıktan sonra tek bir dosyaya koyulmalıdır.

Daha sonra toplanan belgeleri yer aldığı dosya Türk Patent ve Marka Kurumuna teslim edilir. Bu süreçte patent başvuru dosyası buluşla ilgili alanda uzman biri tarafından hazırlanmalıdır. Başvuru süreci buluş türü ve patent çeşidine göre değişir. Dosya niteliği ve yeterliliği başvurunun olumlu şekilde sonuçlanmasına direkt etki etmektedir.

Marka patenti nasıl alınır sorusunun cevabı başvuru incelemesi sonrası ortaya çıkar. Yapılan inceleme olumlu sonuçlandıktan sonra patent tescil belgesi alınmaktadır. Bu süreçten sonra ilgili buluşun kullanım hakkı sahibine geçer.

Patent Başvurusu Ne Kadar Sürede Onaylanır?

Patent ne demek açıkladıktan sonra başvurunun ne kadar sürede onaylanacağına da bakmak gerekir. Patent başvurusu sonrası onay süresi farklıdır.  Bazıları birkaç hafta sürerken bazı başvurular yıllarca sonuçlanmayabilir.

Başvuru sonrasında buluş hakkında detaylı bir araştırma yapılır. Bir buluşa yönelik patent vermek titiz bir konudur. Bu belge ile patentin kullanım ve üretim hakkı sadece bir kişi ya da şirkete ait olur. Yani artık hiç kimse bu buluşa yönelik faaliyet gösteremez. Bu nedenle bazı durumlarda onay süresi uzayabilir.

Deneyimli bir ekip tarafından yapılan başvuru daha kısa sürede sonuçlanabilir. Marka patent tescili sürecinde profesyonel destek süreci daha hızlı hale getirir.

Patent Tescil Belgesi Avantajları Nelerdir?

Bir buluşa yönelik patent almak her zaman avantajlar sağlar. Bir buluş için patent alındığında artık üretim, çoğaltılma ve satılma hakkı sadece bir kişi veya kuruma geçer. Bu belge ile sahibi buluşun kendine ait olduğunu kanıtlar. Bu sayede buluşa yönelik her türlü kullanım için hak sahibi haline gelir.

Bu durumda telif hakkı uygulamasına benzeyecek şekilde patent belgesi ile buluşun kesin sahibi belirlenir. Bu sayede liyakat de sağlanmış olur.

Patent tescil avantajları şu şekilde sıralanabilir;

  • Buluş hakkında tüm ticari ve yasal haklar patent sahibine geçer.
  • Buluşun başkası tarafından her kullanımında patent sahibinden onay alınmalıdır.
  • Patent hakkını devredebilir, başkasına satabilir ya da miras bırakabilirsiniz.
  • Buluşun sahibinin haklarını koruma altına alan belge liyakatsiz işlemleri de engeller.
  • Buluşun patenti alınınca sanayi faaliyetlerinde yasal olarak kullanılmasına olanak tanır. Bu sayede patent alındığında sanayi kalkınması da desteklenir.

Patent Ne Kadar Geçerlidir?

Patent tescili sonrası patent geçerlilik süresi patent türüne göre değişir. İncelemeli patent uzun ve detaylı bir başvuru süreci barındırır. Bu patentin geçerlilik süresi ise 20 yıldır. İncelemesiz patentte başvuru süreci daha basittir. Bu patent 7 yıl olarak geçerli olur.

Patent belgelerinin süresi uzatılamamaktadır. İncelemesiz patentler incelemeli patente çevrilebilir. Bu durumda belgenin geçerlilik süresi 7 yıl yerine 20 yıl olur. Patent belgesinin süresi tamamlanınca artık patent geçerli olmaz. Bu durumda buluş halka arz edilmektedir. Yani bu süreçten sonra ilgili buluş başkaları tarafından da kullanılabilir.

Patent Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Marka patenti için tescil yapılacaksa öncelikle patent sorgulama işlemi yapılmalıdır. Bu durumda buluşun kimse tarafından patentlenmediği ve sahiplenilmediği belirlenir. Daha önce bir buluş patent aldıysa tekrar patent belgesi verilmez.

Patent sorgulama işlemi için patent uzmanı ile çalışmanız gerekir. Patent uzmanına sorgulama için bir dilekçe vermeniz yeterlidir. Patent uzmanı Türk Patent ve Marka Kurumu verilerine göz atar ve buluşun özgün olup olmadığını öğrenir. Özgün buluşlar için patent tescili yapılabilir.